Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/10/2020 10:26:41

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

La sostenibilitat a Sant Feliu

Què és l'Agenda 21?

L'any 1992 va tenir lloc a Rio de Janeiro (Brasil) la Cimera de la Terra, la qual va reunir 110 caps d'estat i de govern de 178 països amb l’objectiu d’afrontar problemes planetaris com l'exhauriment dels recursos i les desigualtats en la seva distribució, la contaminació que posa en perill la salut de les persones o la destrucció de la diversitat de la vida. Els estats reunits van discutir sobre els models de vida i van decidir acordar un pla de treball pel segle XXI: l’Agenda 21.

Així doncs, l'Agenda 21 és el conjunt d'accions que cal fer durant el segle XXI per aconseguir un món més sostenible: un món en el qual les generacions actuals puguin viure sense comprometre les necessitats de les generacions futures.

Per fer realitat aquest projecte planetari cal "pensar globalment i actuar localment". Per això, l’any 92 es va fer una crida a totes les ciutats perquè elaboressin la seva pròpia Agenda 21 Local, que tradueixi els objectius generals en actuacions concretes. Milers de ciutats d'arreu del món ja l’ha elaborat. Tots ens hi podem implicar: cada ciutadà o ciutadana, cada empresa, associació i entitat, cadascú al seu nivell, pot elaborar la seva pròpia Agenda 21.

Cimera de Rio +20 L'any 2012 va tenir lloc la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, també coneguda com la Cimera de Rio+20, on es va commemorar el 40è aniversari de la primera gran conferència de política internacional amb el terme medi ambient al títol –Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient Humà, Estocolm 1972– i el 20è aniversari de la Cimera de la Terra de Rio de Janeiro de 1992.

Rio+20 va ser una fita en el reconeixement de la importància de les autoritats locals i subnacionals i de les comunitats per fer possible el futur sostenible que volem.

L'Agenda 21 a Sant Feliu de Llobregat

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

A Catalunya, el 1997 es va constituir la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

A Sant Feliu de Llobregat, el procés d’Agenda 21 local va tenir lloc gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i els ciutadans i ciutadanes que van formar part del Fòrum Ambiental. Per això, el juny de 2006, Sant Feliu  va aprovar el seu Pla d’Acció Ambiental, un conjunt d’accions encarades a potenciar el desenvolupament sostenible del municipi en cinc àmbits:

  • La planificació territorial i l’edificació
  • La gestió dels recursos naturals (aigua, energia, aire, espais verds)
  • La mobilitat
  • La gestió municipal
  • L’educació

Moltes d’aquestes mesures s’han anat incorporant a les actuacions promogudes per l’Ajuntament: la creació de l’Oficina de Serveis Ambientals n’és un bon exemple, com a oficina encarregada de dinamitzar el procés d’Agenda 21 a la ciutat i promoure la cultura de la sostenibilitat entre la ciutadania.

A aquesta iniciativa municipal ja s’hi han sumat 13 centres educatius de la ciutat, que també han elaborat la seva pròpia Agenda 21 Escolar, portant a terme actuacions locals a favor del medi ambient, amb la voluntat d'educar grans i petits per viure de forma més sostenible.