Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
18/07/2024 15:15:05

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Torreblanca

El Parc de Torreblanca està situat en els termes municipals de Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí i té una extensió de 12 hectàrees. L'Àrea Metropolitana de Barcelona, en coordinació amb els ajuntaments, s'encarrega de la gestió i manteniment integral del parc.

La història de Torreblanca ens apropa a les transformacions experimentades per una de les finques agrícoles més notables d'aquest sector del Baix Llobregat. La finca té els orígens a l'edat mitjana, però no és fins al 1564 que apareix per primera vegada el nom de Torre Blanca, a causa de la presència d'una torre de defensa que es trobava on ara hi ha el laberint. Els propietaris, els marquesos de Monistrol d'Anoia, a final del segle XIX, van fer-hi una gran transformació i van construir un palau i uns grans jardins. És per aquest motiu que al cor del parc podem admirar el magnífic jardí romàntic, el qual ens introdueix en un món ple d'encant i misteri. Durant la Guerra Civil la finca va quedar molt malmesa, la qual cosa va provocar que el palau fos enderrocat l'any 1958.

Finalment, l'any 1982 la finca passa a ser de titularitat pública, es converteix en seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat i es crea el parc metropolità que podem gaudir en l'actualitat.

Al cor del parc hi ha un magnífic jardí històric del segle XIX. El seu disseny fantasiós parteix d'imitar les formes i els elements propis de la natura, com ara grutes, illes, coves, llacs i salts d'aigua, envoltats d'una vegetació exuberant i diversa. Els seus rosers recorden que Torreblanca va ser un dels centres productors de roses més important del país.

Així, a tocar dels jardins romàntics, podem trobar-hi el parc modern, el qual segueix la traça dels antics camps de conreu de roses de la finca, amb una estructura de grans plataformes
i on s’hi incorporen diversos espais de trobada amb grans places i arbredes i s’hi instal·len jocs infantils, mobiliari urbà i fonts.

Entre les espècies vegetals presents al parc, destaquem per l’extensió que ocupen el plataner i el pi, però en trobem moltes més com: roures, palmeres, til·lers, acàcies, moreres, xiprers, el margalló, l’alzina, etc.

Jugateca ambiental

L’Àrea Metropolitana de Barcelona amb el suport del Consell Comarcal del Baix Llobregat i els ajuntaments de Sant Feliu, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern mantenen activa durant els diumenges del curs escolar la “Jugateca ambiental” amb l’objectiu de dinamitzar el parc i oferir a les famílies amb infants un espai de joc i aprenentatge on es posi en valor la importància del medi natural.

Jugateca ambiental al Parc de Torreblanca

Visita guiada

L’Àrea Metropolitana de Barcelona també proposa una vista guiada pel parc, on s’ensenya la importància de la vegetació en els parcs, els arbres singulars d’aquest espai i els arbres catalogats d’interès local, a través de la localització dels exemplars al parc i la seva identificació mitjançant una senzilla clau dicotòmica.

Visita guiada pel Parc de Torreblanca

Visita virtual 360º

L'AMB ha iniciat el procés per facilitar la visita virtual a tots els parcs metropolitans amb imatges de 360º. Es tracta d'una tecnologia de fotografia geolocalitzada de Google Trekker.

La visita virtual es realitza a través del visor de mapes propi del web de l'AMB, realitzat amb tecnologia de Google Maps. Un cop s'accedeix al plànol general del parc es poden consultar tots els serveis i punts d'interès del propi espai, que estan geolocalitzats sobre el plànol.

En la part superior dreta del visor es pot accedir a les tres pestanyes de tipus de visualització: mapa, satèl·lit o visita virtual. Un cop s'ha fet click en aquesta darrera pestanya es pot "caminar" pels diferents espais i racons del parc, com si l'usuari es trobes passejant pel parc.

Visita virtual pel Parc de Torreblanca

Imatges del parc, feu clic sobre la imatge per ampliar-la:

Obre la imatge en una nova finestra del navegador Obre la imatge en una nova finestra del navegador Obre la imatge en una nova finestra del navegador Obre la imatge en una nova finestra del navegador Obre la imatge en una nova finestra del navegador

Veure situació al plànol

Salta a la part superior